Alle deelnemende bedrijven werken met duurzame intenties en investeren samen in verdere duurzame ontwikkeling.
Hoe werkt het?
De Zeister Knoop is een lokaal betaalmiddel. Geen tastbare munten of biljetten in je portemonnee maar een digitaal tegoed. Je kunt er per overschrijving of app mee betalen. De waarde van een Zeister Knoop is precies een Euro.
Stimuleren lokale, duurzame en betrokken economie
De Zeister Knopen kun je alleen gebruiken bij deelnemende ondernemers, bedrijven en organisaties. Ze hebben een band met Zeist: omdat de medewerkers en ondernemers er werken en vaak ook wonen. Ze geven om de omgeving, om de mensen, om de verenigingen, het culturele en maatschappelijke leven, juist nu. Die betrokkenheid vormt een belangrijke bouwsteen van de Zeister gemeenschap.
Wie een tegoed heeft in Zeister Knopen kiest bewust voor het besteden van dat geld bij deze winkels en ondernemers. En die besteden het op hun beurt ook weer bij andere deelnemers. Zo blijft dit geld circuleren in de lokale, duurzame economie en levert het lokaal meer op.
Juist in deze crisistijd is het van belang de lokale economie te versterken voor het behoud van banen, economische activiteit en leefbaarheid in ons dorp.
Om het een extra stimulans te geven kunnen veel MKB-bedrijven een renteloze bestedingsruimte (een vorm van krediet) krijgen van ZK 1.000. Om snel bij de andere deelnemers te besteden. We willen dat graag snel, om zo de economische activiteit te laten toenemen. De stimulans daarbij is de ‘vermijdbare procentuele bijdrage’, over elk saldo (dus niet de omzet) wordt elke dag 1/60% in rekening gebracht. Heb je veel omzet, dan is je saldo hoog. Als je dat snel weer uitgeeft dan betaal je toch minder aan kosten. Daarom: vermijdbaar!
De bijdrage wordt gebruikt voor kosten (in plaats van inschrijfgeld en lidmaatschap) en het afdekken van de risico’s voor de bestedingsruimte. Voor de eerste 6 maanden is deze bijdrage op 1/60% per dag gesteld. Mocht blijken dat dit kostendekkend is, dan is geen aanpassing nodig. Maakt het initiatief voor kredietverstrekking verlies, dan moeten we dat % iets verhogen. Deelnemers worden daar dan tijdig over geïnformeerd.
Voorbeelden
Normaal betaal je met Euro’s bij de winkel of ondernemer. Die betaalt weer toeleveranciers, vaak van buiten de gemeente en zo verdwijnt het geld uit de regio.
Met Zeister Knopen kiezen winkels en ondernemers waar het kan voor toeleveranciers uit het eigen netwerk. Zo werkt bijvoorbeeld een communicatiebureau regelmatig samen met een lokale drukker en websitebouwer, de adviseur duurzaamheid werkt aan een deelautoplan met een plaatselijke autodealer en bijeenkomsten vinden plaats bij de lokale horeca. De boekwinkel betaalt zijn huur weer in Knopen. Het geld blijft langer circuleren binnen de gemeente. Als Zeister Knoop garanderen we wel weer aan de deelnemende bedrijven dat ze voldoende euro’s hebben om hun ‘euroverplichtingen’ te kunnen betalen, zoals de belastingen.
Onderdeel van een groter geheel
De Zeister Knoop is onderdeel van de Coöperatie Circulair Geld Nederland u.a., die administratief en organisatorisch verschillende lokale munten ondersteunt. Dit doet de Coöperatie samen met de Stichting Social Trade Organisation die onder meer de betaalapp (voor telefoon) en website voor de betaalrekeningen ontwikkelt en beheert. Deze Stichting STRO bestaat al meer dan 50 jaar en heeft een ANBI status.