Door het gebruik van Zeister Knopen versterken we onze lokale, duurzame economie.

Alle deelnemende bedrijven werken met duurzame intenties en investeren samen in verdere duurzame ontwikkeling.

Hoe werkt het?

De Zeister Knoop is een lokaal betaalmiddel. Geen tastbare munten of biljetten in je portemonnee maar een digitaal tegoed. Je kunt er per overschrijving of app mee betalen.
De waarde van een Zeister Knoop is precies een Euro.

Stimuleren lokale, duurzame en betrokken economie
De Zeister Knopen kun je alleen gebruiken bij deelnemende ondernemers, bedrijven en organisaties. Ze hebben een band met Zeist: omdat ze er werken en vaak ook wonen. Ze geven om de omgeving, om de mensen, om de verenigingen, het culturele en maatschappelijke leven. Die betrokkenheid vormt een belangrijke bouwsteen van de Zeister gemeenschap.
Wie een tegoed heeft in Zeister Knopen kiest bewust voor het besteden van dat geld bij deze winkels en ondernemers. En die besteden het op hun beurt ook weer bij andere deelnemers. Zo blijft dit geld circuleren in de lokale, duurzame economie en levert het lokaal meer op.

Voorbeelden
Normaal betaal je met Euro’s bij de winkel of ondernemer. Die betaalt weer toeleveranciers, vaak van buiten de gemeente en zo verdwijnt het geld uit de regio.

Met Zeister Knopen kiezen winkels en ondernemers waar het kan voor toeleveranciers uit het eigen netwerk. Zo werkt bijvoorbeeld een communicatiebureau regelmatig samen met een lokale drukker en websitebouwer, de adviseur duurzaamheid werkt aan een deelautoplan met een plaatselijke autodealer en bijeenkomsten vinden plaats bij de lokale horeca. Het geld blijft langer circuleren binnen de gemeente.

Onderdeel van een groter geheel
De Zeister Knoop is onderdeel van Circuit Nederland, dat administratief en organisatorisch verschillende lokale munten ondersteunt. Onder andere met een app en website voor de rekeningen.

De Zeister Knoop is aangesloten bij Circuit Nederland, onderdeel van Stichting Social Trade Organisation (STRO), al tientallen jaren actief vanuit Utrecht. Onze duurzame Knoop is daarmee automatisch ook een geldig betaalmiddel bij de andere aangesloten lokale initiatieven.
De deelnemers aan de Zeister Knoop vormen samen de community Knooppunt Zeist, dat wordt ondersteund door samenlevingsinitiatief Samen Duurzaam Zeist waar de gemeente Zeist de grootste sponsor van is.

Betalen of betalingen ontvangen gaat heel gemakkelijk.

– Je opent een Zeister Knoop-rekening; klik hier;

Inschrijven

 

 

 

 

 

– Dan krijg je inlog-gegevens en kun je via de app van Circuit Nederland betalingen doen. De app staat in de Google Play Store en in de Apple App Store. Betalen kan ook via internet.

Als ondernemer/bedrijf kun je op dit moment op twee manieren aan Zeister Knopen komen:

– Je verdient ze als bedrijf door als betaling;

– Je koopt Zeister Knopen;

Dit laatste kan ook als consumenten.

Een ondernemer kan dus ontvangen en besteden;

een consument kan aankopen en besteden.

Zo weet een consument dat bestedingen bij duurzame bedrijven terecht komen en duurzaam blijven circuleren.