Ondernemers

Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?

De meeste boekhoudpakketten kunnen onze .mt940 bestanden of .csv bestanden inlezen. Zie ook deze korte instructie-pdf. Je kunt eenvoudig een .mt940 bestand downloaden vanuit de online omgeving van het Circuit. Ga naar ‘bankieren’ in de online omgeving, en klik aan de linkerkant op ‘transacties exporteren (MT940)’.

In je boekhoudpakket zul je, als je je transacties voor de eerste keer gaat inlezen, een extra bankrekening moeten aanmaken. Als je hier gevraagd wordt om een IBAN in te vullen, gebruik dan de volgende (nep)-IBAN: NL70TRIO0123456789. Als je dit eenmaal gedaan hebt gaat het inlezen van de transacties en afletteren/toewijzen verder net zoals bij je andere (gewone) bankrekeningen.

Naast MT940 bestanden kun je de transacties ook nog in .csv of .pdf formaat exporteren. Klik hiertoe in de online omgeving op ‘bankieren’ en dan aan de rechterkant van het scherm respectievelijk op het linker- of rechter icoontje boven het woord ‘bedrag’. Voor de aangifte voor de BTW behandel je transacties op deze circulaire euro rekening net als een tweede, ‘gewone’ euro bankrekening.

Verandert er iets bij het aangeven van de omzetbelasting?

Nee, er verandert niks. Een bedrijf of consument doet een aankoop bij je bedrijf en betaalt in circulair geld. Als de betaling binnen is geef je zoals normaal aan in je boekhouding of het een hoog of laag BTW-betaling betreft. Kijk wel even kort bij de uitleg “Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?”.

Voor de belastingdienst maakt het niet uit of de verkoop die in de kassa aangeslagen wordt contant, via de bank, met pin of met circulaire euro’s betaald wordt. Dit is puur voor je eigen administratie. Je betaalt uiteindelijk de BTW wel vanaf je euro-rekening, dus je hele bedrijf 100% op circulair geld draaien is niet mogelijk, maar ook niet nodig om voordeel van het netwerk en circulair geld te hebben.

Moet ik in het United Economy circuit ook BTW en/of inkomstenbelasting betalen?

Omzet/inkomsten verdiend binnen het United Economy circuit moeten gewoon worden opgegeven bij de belastingdienst. Daarbij telt een circulaire euro gewoon als normale euro. Transacties die in euro’s BTW-plichtig zijn, zijn ook binnen het United Economy circuit BTW-plichtig. Hier gelden dezelfde regels als voor handel in euro’s. Zie voor meer informatie de antwoorden bij de vragen “Verandert er iets bij het aangeven van de omzetbelasting?” en “Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?”

Hoe moet ik een factuur versturen in circulair geld?

Je kunt gewoon zoals normaal facturen sturen. Schrijf op je factuur duidelijk dat deze ook in circulair geld betaald kan worden. Je kunt voor het gemak van je klant en voor de veiligheid ook de QR code die bij jouw rekening hoort toevoegen aan de factuur. Zet er dan naast: “Betaal gemakkelijk en vertrouwd met de Circuit Nederland app”.

De klant kan dan gemakkelijk via de app betalen, en er is minder kans dat je klant per ongeluk naar de verkeerde rekening betaalt.

Jouw QR code vind je in de online omgeving onder het tabblad ‘persoonlijk’. Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur.

Waar kan ik circulair geld besteden?

Het circulaire geld van United Economy is, zoals de al naam zegt, te gebruiken door mensen die een adres in Nederland hebben. Je kunt het circulaire geld besteden bij zowel particulieren als bedrijven die lid zijn van United Economy. Op de website van je community kun je zoeken naar bestedingsmogelijkheden op basis van diensten en producten, naam, branche, community, of op basis van locatie.

In principe zoek je eerst naar bestedingsmogelijkheden binnen je eigen community. Als deze er niet zijn, kun je verder zoeken naar andere leden van Circuit Nederland.

Als je graag een bepaalde ondernemer bij het netwerk zou willen betrekken, laat het dan aan ons weten – we kunnen je helpen om samen deze ondernemer te betrekken.

Hoe kunnen klanten mij betalen in circulair geld?

Betalen met circulair geld is gemakkelijk en vertrouwd. Betalingen kunnen worden gedaan via de online omgeving, de telefoon-app en via de QR-code. De bankrekening werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren. Met de mobiele app “United Economy” kun je eenvoudig circulaire euro’s overmaken met je mobiele telefoon (beschikbaar voor Android en iPhone). Ondernemers kunnen het voor hun klanten makkelijker maken om via de app te betalen door hun eigen QR-code zichtbaar op te hangen of op een factuur te printen.

Elke ondernemer in het netwerk heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en veilig circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobile app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’ en vervolgens ‘QR-codes’. Klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of printen en naast je kassa zetten.

Ik wil graag dat een bedrijf uit mijn netwerk lid wordt, waar geef ik dit aan?

Heb je leveranciers of afnemers die je graag bij het netwerk betrekt? Dan kun je dit aangeven bij de organisatie van je community; zij kunnen je helpen om deze ondernemer te betrekken.

Uiteraard kun je ook de ondernemer zelf benaderen. Lees je dan goed in bij deze lijst van veel gestelde vragen. Vooral vragen over boekhouding komen veel voor, maar zijn gelukkig  ook makkelijk te beantwoorden met de antwoorden in deze lijst.

Schakel titel

De belangrijkste manieren zijn via je naam, sleutelwoorden, en je branche. Je kunt in je profiel een branche kiezen. Daarnaast kun je een omschrijving van je diensten en producten invullen, inclusief sleutelwoorden. Als je daar bijvoorbeeld “film, animatie, storytelling” invult, word je gevonden als iemand op “animatie” zoekt; gebruik dit veld naar hartenlust om je vindkans te vergroten.

Daarnaast kunnen leden je vinden via je locatie: op de kaart of door te zoeken naar bedrijven in de buurt. 

Hoe levert handelen met circulair geld zowel mij als de lokale economie voordeel op?

Circulair geld zorgt ervoor dat geld vaker in de regio gebruikt wordt. Lokale verbindingen met andere ondernemers komen zo tot stand. Door het netwerk uit te breiden met jouw onderneming zorg je voor meer klanten en omzet voor je eigen bedrijf en andere lokale ondernemers. Geld dat langer in de regio blijft kan immers meer voor de regio doen. Circulaire euro’s stromen van lokale ondernemer tot lokale ondernemer. Dit stimuleert om lokaal te investeren. Denk aan biologische keurmerken door lokale tuinbouwers die nu wel mogelijk worden, of een iets duurdere lokale inkoop die nu financieel aantrekkelijk wordt, omdat de eigen toekomstige inkomsten daardoor ook hoger worden.

Het is daarnaast niet makkelijk om financiering te krijgen als startende of kleine onderneming. United Economy maakt krediet mogelijk tegen lage kosten. Krediet in dit netwerk geef je altijd bij de andere leden van het netwerk uit. Leden stimuleren zo de handel voor elkaar en hebben dus voordeel bij jouw circulaire euro krediet. Daarom delen we met z’n allen de kosten. Zo maken we rentevrij, voordelig krediet mogelijk. Hiermee verhogen we de lokale hoeveelheid ‘smeerolie’ in de economie en stimuleren we een bloeiende economie.

Hoe kan het krediet zo voordelig zijn bij Zeister Knoop?

De kosten en de risico’s van krediet zijn bij United Economy significant lager dan bij banken of andere financiële instellingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door risico’s af te dekken zonder rente.

Elk krediet komt met een bepaald risico. Banken dekken dit risico af met rentebetalingen. Maar er geldt ook: hoe hoger de rente, hoe hoger het risico dat een ondernemer de lening niet kan terugbetalen. Zo moeten de rentekosten verder omhoog. Bij het United Economy Circuit wordt het risico gezamenlijk gedekt met de ledenbijdragen in plaats van met rente. Door de kosten met iedereen te delen zijn ze per lid heel laag, en neemt de rentedruk af, waardoor het juist makkelijker wordt om je krediet terug te betalen. Het is ook logisch om de kosten te delen met de andere leden van het Circuit: immers, het krediet kan uiteindelijk ook bij hen besteed worden, dus alle leden hebben er baat bij.

Zo ontstaat er een positieve spiraal waarin, samen met het afgenomen risico, de kosten van het krediet dalen.

Wat als er in mijn buurt nog niet veel bedrijven lid zijn – waar kan ik circulair geld dan besteden?

Een belangrijke vraag, zeker als we je vragen om juist nu lid te worden om het United Economy Circuit te helpen groeien. Meedoen heeft gelukkig geen risico. Als je het niet lokaal kunt uitgeven, kun je twee dingen met je geld doen:

  • Je kunt het uitgeven bij een andere community. De samenwerking tussen communities vergroot zo het aantal bestedingsmogelijkheden, zodat je zelfs in de beginfase al meer aan je circulaire geld hebt. Als dit betekent dat er meer geld naar sommige communities vloeit dan naar andere, werken we samen met de andere communities om de handelsbalans meer in evenwicht te brengen.
  • Als het ook in andere communities nog niet lukt om een goede bestedingsmogelijkheid te vinden, kun je als bedrijf met je circulaire euro’s gewoon euro’s van het garantiefonds We mikken erop altijd minstens 103% van de benodigde euro’s in het garantiefonds te hebben – daar zitten we momenteel zeer ruim boven. Hier zit een 0,5% cash out-heffing op om te stimuleren dat bedrijven goed kijken of ze niet toch in het netwerk kunnen besteden.

Hoe, en na hoeveel tijd, kan ik met mijn circulaire geld euro's kopen?

Op dit moment kan een bedrijf op elk moment euro’s kopen met circulair geld. Omdat we willen stimuleren dat circulair geld zo lang mogelijk lokaal blijft circuleren, zullen we over enige tijd invoeren dat de circulaire euro’s minimaal voor een bepaalde periode in het netwerk moeten blijven rondgaan voordat ze verkocht kunnen worden voor euro’s. Leden met een bedrijfsaccount kunnen dan in de online omgeving zien over hoeveel dagen zij met hun circulaire geld bij het Circuit euro’s mogen kopen. Elke nieuw in omloop gebrachte circulaire euro krijgt in het begin een omlooptijd van 180 dagen mee. Zo weten we zeker dat het circulaire geld minimaal zes maanden blijft circuleren onder de leden van het United Economy Circuit. Krijg je circulair geld binnen met een andere omlooptijd dan die van het circulaire geld op jouw rekening, dan wordt het gewogen gemiddelde van de twee bedragen genomen om de nieuwe omlooptijd te berekenen.

Er wordt bij het euro’s kopen een kleine ‘cash out-heffing’ geheven (0,5%) om te stimuleren dat je toch nog eens extra kijkt of je het geld niet toch als circulair geld kunt uitgeven, of ons hiervoor om hulp kunt vragen.

Wil je op dit moment als bedrijf euro’s kopen met je circulaire geld, en is de resterende omlooptijd van het geld op je rekening 0 dagen? Stuur dan een e-mail naar info@circuitnederland.nl met het bedrag dat je wilt kopen. We zullen dit proces in de toekomst automatiseren binnen de online omgeving.

Voor particulieren is euro’s kopen bij het United Economy Circuit vanwege de regelgeving van de AFM helaas niet mogelijk. Als particulier geldt dat je circulaire euro’s net als boekenbon moet zien: je kunt hem besteden bij alle aangesloten bedrijven, maar niet terugwisselen.

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van een community heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobiele app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’. Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of uitprinten om naast je kassa te plaatsen.

Hoe gaan gemeentes en provincies om met circulair geld?

Er zijn verschillende oriënterende gesprekken met gemeentes. De gemeente Rotterdam heeft een subsidie voor welzijnswerk verstrekt aan stichting Humanitas. 40% van dit bedrag zal als circulair geld in omloop worden gebracht. Ook in Utrecht zijn gesprekken over betrokkenheid bij de Utrechtse Euro, met gemeente en provincie. We bespreken dan de verschillende vormen waarop overheden circulair geld netwerken kunnen helpen faciliteren.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter het United Economy Circuit) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/

Veiligheid / wetgeving

Hoe wordt privacy gewaarborgd in de Zeister Knoop?

In het kort: we houden ons verre van big-brother-achtige praktijken, en we verkopen je data niet.

In meer detail: het United Economy Circuit en de daaraan verbonden communities zijn gebonden aan de wetgeving die de privacy in verband met bewaring en opslag van persoonsgegevens regelt. Dat betekent dat we de persoonsgegevens verwerken met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving en bindende gedragscodes binnen het Circuit. Onze privacyverklaring vind je door hier te klikken.

Is de Zeister Knoop wettelijk toegestaan?

Ja, wettelijk gezien is er niets nieuws onder de zon. Juridisch gezien is de Knoop een netwerk van bedrijven en particulieren die in een besloten omgeving met elkaar handelen via een onderlinge boekhouding. M.a.w.: de leden houden zo onderling de score bij van hun onderlinge handel. Leden verdienen soms meer dan ze uitgeven (ze bouwen een positief saldo op), en soms geven ze gedurende een periode meer uit dan ze verdiend hebben (ze hebben dan onder de voorwaarden van het netwerk rentevrij krediet ontvangen). Samen is de balans van alle saldi altijd 0.

Dit is vergelijkbaar met een commerciële barterorganisatie, die op veel plekken in Europa en de wereld, en ook in Nederland al decennia opereren. Wel blijven we voortdurend met De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in gesprek, om te zorgen dat we ook in toekomst kunnen blijven opereren.

Kun je met dit systeem belasting ontduiken?

Nee, je betaalt net zoveel belasting over inkomsten/transacties in het Knoop als bij normale euro-betalingen. We zijn ook verplicht transactiegegevens met de belastingdienst te delen. Vanwege de volledig digitale omgeving van circulair geld is het via het Knoop zelfs veel moeilijker om belasting te ontduiken.

Hebben jullie een garantiefonds?

Ja. Het garantiefonds (in beheer bij een onafhankelijke stichting) zorgt voor een stabiele euro-dekking van het circulaire geld. Als je circulair geld accepteert, dan heb je dus altijd zekerheid dat er niet mee blijft zitten. Heb je geen bestedingsmogelijkheid binnen je community / het Knoop kunnen vinden (vraag ons ook zeker met een mailtje om hulp in dit geval, het liefst zien we uiteraard de circulaire euro’s verder circuleren) dan kunnen wij, wanneer de minimum omlooptijd op je rekening is verstreken, de circulaire euro’s van je overkopen met gewone euro’s.

We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%. Hier zitten we momenteel zeer ruim boven. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd: voordat de dekking onder de 100% is zal eerst meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met circulair geld, alleen koop je dan bijvoorbeeld 99 cent voor iedere circulaire euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Hoe veilig is de betalingssoftware?

Geen enkele banksoftware is volledig immuun voor aanvallen van buitenaf. De beveiliging van systemen berust daarom op het principe dat het teveel moeite moet kosten om de baten van het hacken waard te zijn. Wat dit betreft zijn er goede redenen om meer vertrouwen in de veiligheid van Cyclos te hebben dan in de veiligheid van conventionele bankensystemen. Allereerst hebben we natuurlijk een team van banksoftware-experts, dat constant de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied bijhoudt en implementeert in de software.

Cyclos is daarnaast erg veilig omdat het een gesloten en digitaal systeem is. Verdachte transacties kunnen gemakkelijk getraceerd worden en het geld in het systeem kan niet even snel omgewisseld worden naar anonieme bankbiljetten.

Lees meer over de software op de website van Cyclos.

Registratie

Hoe kan ik me inschrijven als onderneming, instelling of particulier?

Voor de stappen die je moet nemen kun je terecht op deze inschrijfpagina. Instellingen kunnen zich inschrijven als ondernemer.

Zijn er kosten verbonden aan deelname?

Ja en nee. We rekenen als Zeister Knoop geen inschrijf- en lidmaatschapskosten. We maken wel kosten voor het betaalplatform, de app en dergelijke. En voor kredieten aan de deelnemende bedrijven. Voor deze kosten en risico’s brengt de Stichting STRO een ‘vermijdbare procentuele bijdrage’ in rekening van 1/60% per dag. 

Voor bedrijven betekent dit dat ze veel omzet kunnen behalen en door snel hun leveranciers te betalen, toch lage kosten te hebben. Particulieren betalen ook de bijdrage. Verder zijn er voor particulier en bedrijf geen bank- of transactiekosten.

Kan je lid worden als je jonger bent dan 18 jaar?

Als je jonger bent dan 18 jaar en minimaal 12 jaar oud, kan je met toestemming van je ouders of voogd lid worden van Zeister Knoop. Hiervoor moet één van je ouders of voogd vanuit zijn / haar emailadres een mail sturen aan contact@www.zeisterknoop.nl met als bijlage een scan van een ondertekende brief waarin staat dat je toestemming hebt om lid te worden van Zeister Knoop. Zodra wij een ontvangstbevestiging hebben terug gestuurd, kan je je inschrijven.

Waarom word ik bij de registratie gevraagd of ik Broodfondslid of Triodos klant ben?

Er zijn verschillende manieren om ondernemers in je eigen community, een andere community of in het landelijke Zeister Knoop te vinden, bijvoorbeeld via de naam, community of door te zoeken op de diensten die zij aanbieden. Als je lid bent van een broodfonds kun je dit aangeven: zo kunnen mensen die graag zaken willen doen met broodfondsleden je vinden. Hetzelfde geldt voor klanten van Triodos Bank. De Triodos Bank is lid van één van de communities van Zeister Knoop en accepteert onder specifieke omstandigheden betalingen van leden uit andere communities.

Waarom betaal ik mijn lidmaatschapsbijdrage in gewone euro’s?

Het lidmaatschapsgeld wordt via een bank-incasso in euro’s geïnd zodat Zeister Knoop deze euro’s kan omzetten in circulair geld. Dit geven we weer uit binnen het netwerk. Op deze manier vergroten we het aantal circulaire euro’s dat binnen de community circuleert. Uiteindelijk is het, als we circulair geld tot een succes willen maken, nodig dat er zoveel mogelijk handel met circulair geld gedaan wordt.

Bedrijven die deelnemen aan Zeister Knoop kunnen ook na een bepaalde periode hun circulair geld verkopen voor euro’s. Hoewel dit zekerheid biedt voor bedrijven, bestaat er altijd een risico dat de hoeveelheid circulair geld in omloop afneemt. Het innen van lidmaatschapsgeld in gewone euro’s – om deze vervolgens om te zetten in circulaire euro’s – borgt de constante stroom van circulair geld in de gemeenschap.

Om dezelfde reden vragen we overheden en particulieren om circulair geld aan te kopen als ze een besteding willen gaan doen. Tot slot brengen ook de kredieten in circulair geld meer circulair geld in omloop.

Kan ik als lid van Zeister Knoop lid zijn van meerdere communities?

In principe is dit niet mogelijk. Als lid van Zeister Knoop kun je slechts lid zijn van één community. Wel is het mogelijk om met leden van andere communities te handelen in circulaire euro’s. In uitzonderingsgevallen kan er toch toestemming worden gegeven. Dit moet schriftelijk gebeuren.

Handelen

Waar kan ik circulair geld besteden?

Het circulaire geld van Zeister Knoop is te gebruiken door mensen die een adres in Nederland hebben. Je kunt het circulaire geld besteden bij zowel particulieren als bedrijven die lid zijn van Zeister Knoop. Op de website van je community kun je zoeken naar bestedingsmogelijkheden op basis van diensten en producten, naam, branche, community, of op basis van locatie.

In principe zoek je eerst naar bestedingsmogelijkheden binnen je eigen community. Als deze er niet zijn, kun je verder zoeken naar andere leden van Zeister Knoop.

Als je graag een bepaalde ondernemer bij het netwerk zou willen betrekken, laat het dan aan ons weten – we kunnen je helpen om samen deze ondernemer te betrekken.

Hoe verkrijg ik saldo in de Knoop?

Er zijn drie manieren om circulair geld te verkrijgen:

  1. Je verkoopt een dienst of product aan een klant voor circulair geld.
  2. Je vraagt krediet aan in circulair geld (onder voorwaarden op dit moment mogelijk voor bedrijven en instellingen tot ZK 1.000)
  3. Je koopt circulair geld. Zowel bedrijven als particulieren kunnen circulair geld kopen. Hiervoor dien je uiteraard eerst een rekening te hebben bij één van de communities. Om saldo bij te kopen maak je het gewenste bedrag over naar NL78TRIO0784911576, t.n.v. Stichting STRO o.v.v. “aankoop [naam circulaire munt]”. Let op, consumenten mogen vanwege de wetgeving hieromtrent niet meer dan 150,- per keer aankopen. Voor bedrijven is er geen maximum. De circulaire euro’s staan binnen enkele dagen bijgeschreven op je rekening – we proberen het altijd sneller te doen. Kijk ook in de app hoe je Knopen aan kunt kopen.
  4. Je koopt via de app en met een automatische incasso direct, online Zeister Knopen. Later wordt het bedrag in Euro’s van je reguliere bankrekening afgeschreven.

Hoe kan ik betalen in deKnoop?

Betalen in deKnoop is gemakkelijk en vertrouwd. Door je te registreren krijg je toegang tot je eigen circulair-geld rekening. Betalingen kunnen worden gedaan via de online omgeving, de app, en middels QR-code. De online omgeving werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren. Met de mobiele app “Zeister Knoop” kun je eenvoudig circulaire euro’s overmaken met je mobiele telefoon (beschikbaar voor Android en iPhone). Ondernemers kunnen het voor hun klanten makkelijker maken om via de app te betalen door hun eigen QR-code zichtbaar op te hangen of op een rekening te printen (zie ook “Waar vind ik mijn QR-code?”).

minicreditos rapidos

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van een community heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobiele app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’ Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of uitprinten om naast je kassa te plaatsen.

Hoe werkt de dagenteller op mijn rekening?

De dagenteller (we noemen dit de omlooptijd) geeft aan over hoeveel dagen je met je circulaire euro’s weer gewone euro’s kunt kopen uit het garantiefonds. Dit zorgt ervoor dat de circulaire/@ndere euro’s in ieder geval gedurende het aantal dagen van de omlooptijd de lokale economie zullen stimuleren.

Op dit moment staat de omlooptijd voor alle accounts nog op 0 dagen. Als de omlooptijd/dagenteller definitief gebruikt gaat worden krijgen alle leden hier bericht van.

Is het circulaire geld van de verschillende communities uitwisselbaar?

Ja, de leden van de verschillende communities van het Knoop kunnen ook met elkaar handelen in het geval er in de eigen community niet voldoende aanbod is. Het profiel en aanbod van je bedrijf is dan ook zichtbaar voor leden van andere communities. Hierbij is er de mogelijkheid om te filteren op een bepaalde afstand of branche. De samenwerkende communities zorgen ervoor dat de waarde van alle lokale munten gelijk is. Het volume aan bedrijven binnen de ene community versterkt zo de kracht van het netwerk als geheel en daarmee ook de kracht van de andere communities.

Kan ik ook sparen binnen de Knoop?

Nee, we bieden geen spaarrekening aan. Je rekening in circulair geld fungeert als een betaalrekening. Het doel is namelijk juist om te zorgen voor meer handel en liquiditeit in de regio. Om dit te bewerkstelligen moet het circulaire geld zoveel mogelijk van hand wisselen; sparen past hier niet bij.

Wat is een referentie?

Met een referentie kun je andere leden een beoordeling geven die vervolgens in hun profiel voor alle leden zichtbaar is. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven hoe je de handel of samenwerking met deze ondernemer hebt ervaren.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie.

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter de Knoop) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/

Overig

Wat is het verschil tussen circulair geld en euro's?

Gewone euro’s verlaten de regio heel snel; geld vloeit weg naar financiële centra. Zo ontstaat er een tekort aan smeerolie voor de lokale economie. Circulair geld krijgt via onze software de opdracht mee om lokaal te circuleren. Circulaire euro’s gaan zo vaker van hand tot hand. Dezelfde ‘smeerolie’ blijft langer in de lokale motor rondgaan. Hierdoor profiteren meer lokale ondernemers van dezelfde euro.

Heeft circulair geld meer effect dan gewoon met euro's lokaal kopen?

Ja. Als je met euro’s lokaal koopt weet je nooit waar het bedrijf dat twee of drie stappen verderop in de keten zit het geld besteedt. Met circulair geld is juist zeker dat ieder bedrijf dat zich aansluit ook mee blijft doen met lokaal kopen, zodat uiteindelijk iedereen meer kan verdienen.

Hoe zorgt circulair geld voor meer transparantie?

De huidige financiële markten zijn ondoorzichtig en onoverzichtelijk. Panama papers, paradise papers, LIBOR: om de zoveel tijd komt er weer een schandaal bij. Door te handelen met circulair geld weet je zeker dat je besteding terecht komt bij lokale ondernemers, die op hun beurt lokaal inkopen doen. Je weet weer waar je geld heen gaat.

Wat is het verschil tussen de Knoop en andere netwerken met een eigen betaalsysteem, zoals barters of peer-to-peer netwerken?

De Knoop is een samenwerkingsverband tussen verschillende communities, ieder met een eigen doelstelling, maar met het gezamenlijke doel een duurzamer geldsysteem te creëren.

Het belangrijkste verschil tussen de circulaire euro’s van de Knoop en de betaalsystemen van een barter of een P2P (peer-to-peer) netwerk is dat de Knoop werkt met eurodekking. De waarde van de circulaire euro’s wordt gewaarborgd door een garantiefonds. Als je de circulaire euro’s niet kunt uitgeven binnen hun minimum omlooptijd dan koopt de organisatie vanuit de eurodekking jouw circulaire geld van je over. Dit is niet mogelijk in het systeem van barternetwerken, waardoor de waarde van de valuta niet stabiel is.

Daarnaast werkt de Knoop met een professioneel team en geavanceerde betaalsoftware. De software maakt het mogelijk om een opdracht mee te geven aan het geld (blijf lokaal), en om rentevrije kredieten tegen lage kosten te verstrekken. Peer-to-peer netwerken, zoals krediet unies of crowdfunding, opereren volgens de standaard bankenmethode om risico af te dekken: met rente.

Wat als de euro instort? Werkt de Knoop dan nog steeds?

Als de euro op instorten staat, kan bij het afsluiten van de kredieten bedongen worden dat die binnen de Knoop worden afgelost met de levering van goederen of diensten. Er kan ook worden afgelost in de vorm van een mandje aan producten. Zo wordt de waarde van de circulaire euro puur gebaseerd op productiekracht. De oude euro-prijzen zijn dan slechts een rekeneenheid voor ruilwaarde, net als centimeters dat zijn voor lengte.

Hoe verdient de stichting haar geld?

De Social Trade Organisation is een ANBI-stichting. Eventuele winst wordt nooit uitgekeerd aan aandeelhouders (die hebben we niet) maar moet worden geherinvesteerd in het doel van de stichting. STRO verkrijgt haar inkomsten via ledendonaties en via de mondiale verkoop van Cyclos softwarelicenties. Ook helpen we op projectbasis circulaire geldsystemen op te zetten. Daarnaast worden de communities en de Zeister Knoop organisatie ondersteund door de jaarlijkse deelnemersbijdragen, bij ons de “vermijdbare procentuele bijdrage’. STRO draagt thans ook het risico voor de kredieten. .

Hoe heet de valuta van Zeister Knoop?

Er bestaan verschillende namen voor de circulaire euro’s van Zeister Knoop. Zoals circulair geld, circulaire euro’s, @nder geld, lokaal geld, of termijn-euro’s. Deze benamingen verwijzen allemaal naar de kerntaak van deze euro’s: ze moeten voor een bepaalde termijn lokaal circuleren. Binnen de lokale communities wordt meestal weer een lokale naam gehanteerd om het groepsgevoel te verhogen, zoals United, Utrechtse Euro, of Vix. Het betreft echter nog altijd circulair geld.

De overkoepelende term voor de valuta van Zeister Knoop is daarom circulaire euro.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie.

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter de Knoop) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/

Woordenlijst

Garantiefonds

Het garantiefonds zorgt voor de stabiliteit van de euro-dekking van het circulaire geld. Als je circulair geld accepteert, dan heb je door het garantiefonds altijd zekerheid dat je ze ook weer kunt uitgeven. Heb je geen bestedingsmogelijkheid binnen de Knoop, dan kopen wij je circulaire euro’s met gewone euro’s van je over.

We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%. Hier zitten we momenteel zeer ruim boven. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd: voordat de dekking onder de 100% komt zal eerst meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met circulair geld, alleen koop je dan bijvoorbeeld 97 cent voor iedere circulaire euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Marginale winst

De pure winst die een ondernemer overhoudt van de opbrengst van één extra verkoop. Als een ondernemer niet op volle capaciteit draait kan hij gemakkelijk een extra verkoop doen zonder dat daardoor zijn vaste lasten stijgen. Dat betekent dat die extra verkoop alleen de variabele kosten hoeft te dekken – de rest van de opbrengst is puur winst! Een deel van die winst bijdragen aan de risicodekking van het krediet van de klant is al snel nog altijd winstgevend, omdat de winstmarge op één extra verkoop vaak erg groot is, en de potentiële klant anders simpelweg het geld niet zou hebben om daadwerkelijk klant te worden.

Omlooptijd

De omlooptijd/termijn van een circulaire euro geeft aan over hoeveel dagen u met deze circulaire euro gewone euro’s uit het garantiefonds kunt kopen. U kunt de gemiddelde omlooptijd van uw circulaire euro’s zien als u inlogt op uw betaalrekening. Als u geld overmaakt naar een andere rekening krijgen de circulaire/@ndere euro’s van de overboeking deze gemiddelde omlooptijd mee.

Op dit moment staat de omlooptijd voor alle accounts nog op 0 dagen. Als de omlooptijd/dagenteller definitief gebruikt gaat worden krijgen alle leden hier bericht van.

Circulair geld

Circulair geld is de valuta van Zeister Knoop. Eén circulaire euro is evenveel waard als een normale euro. Het verschil is dat het circulaire geld digitaal de opdracht meekrijgt om voor een minimale tijd (de omlooptijd) lokaal te blijven circuleren. Hierdoor profiteert de lokale gemeenschap vaker van de waarde van circulair geld. De opdracht om een bepaalde termijn (meestal zes maanden) lokaal te circuleren wordt gegeven binnen de betaalsoftware van de Knoop: Cyclos.

Cyclos

De Knoop maakt gebruik van de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO. Deze betaalsoftware is in 2014 door de internationale betalingsindustrie bekroond met de prijs voor meest innovatieve betalingssoftware. Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen die hun dagelijkse betalingen via Cyclos doen. De Europese Commissie ondersteunde met het Digipay4Growth project drie pilotprojecten in Europa om de bijzondere innovaties in deze software toe te passen.

Community

De Zeister Knoop bestaat uit verschillende communities – groepen van bedrijven, particulieren, verenigingen en coöperaties die samenwerken om de onderlinge handel te versterken met circulaire euro’s. Ze hebben elk hun eigen doelstelling – bijvoorbeeld om de lokale economie te versterken, of om waardeketens te verduurzamen – maar allemaal willen ze het financiële systeem beter maken. De communities worden aangestuurd door een lokaal team. Ze gebruiken een eigen naam voor zichzelf en voor hun circulaire geld. Zie bijvoorbeeld de Utrechtse Euro, de Alkmaarse Vix, of de United van United Economy.

De leden van de communities handelen met elkaar. De meeste communities zijn lokaal of regionaal, maar er zijn ook landelijk opererende initiatieven, zoals United Economy. In alle gevallen is onderlinge handel mogelijk, waarbij we ervoor waken dat de handel tussen de communities in balans blijft.